teisipäev, 18. oktoober 2016

Kaks kuud juba täis!

Meil on Fall Break, sügisvaheaeg! Ja uskumatu, aga mitte midagi ei jäetud õppida. Õpetajad ise ütlesid, et reedel kell 15 lähevad nemad töölt koju ja peale vaheaega esmaspäeval kell 7 tulevad tagasi, vahepeal on ka neil vaheaeg ja absoluutselt kooliasjadega tegemist ei tee. Meil on vaheaeg ja neil on vaheaeg ja keegi ei pea koolitööd tegema. Nad kohe teadlikult arvestasid, et ei anna kodutöid, kuna kõigil muud tegemist, mitte ei mõelnud, et hea võimalus jätta hunnik asju, kuna terve nädal aega teha neid. Ja ise saavad ka puhkust, väga õige mõtteviis. :) Aga siiski võin kirjutada, mis vahepeal tundides toimunud on.

Inglise keele tunnis pidime essee kirjutama ja esitama ühes netikeskkonnas. Selline lehekülg on, kus igal klassil on nö oma grupp ja õpetaja saab töid lugeda, kommenteerida ja hinnata. Muidu tavaline, aga see lehekülg ise automaatselt analüüsib kõiki kirjutisi ja arvutab protsendi, kui palju see sarnaneb mõne teise tööga. Seal on megasuur arhiiv kõikidest üleslaetud dokumentidest ja kuna paljudes koolides võivad olla samad õpikud ja samad teemad, siis ilmselt ka samadel teemadel vaja kirjutada. Muidugi just tänu sellele väga vabalt võibki palju juhuslikult kattuda, aga kuna inglisekeelset materjali internetis ju tohutult, siis väga lihtne lahendus õpetajatele, et avastada, kes on lihtsalt copy-paste teinud ja pole ise kirjutanud. Kohe kui faili sinna üles laed, see analüüsib ja näitab protsenti, mul näiteks oli 4%. Kui sinna peale vajutada, siis märgib su tekstis ära laused, mis on sõna-sõnalt samad, mis kuskil mujal. (Minu puhul olid need kaks tsitaati, pidime neid essees kasutama ja ilmselgelt tsitaati ju ei sõnasta ise ümber.) Aga õpetaja näitas seal teisi võrdlusi jne ja see "masin" toob välja ka need, mis on lihtsalt üldised laused ja võivad igal pool olla, nii et väga tõsiselt ta seda ei võta, lihtsalt kontrollib, kui see protsent on ikka väga suur. 

Bioloogias meil oli laboritund. Me ei teinud mingit eriti vinget, mõõtsime erinevates reaktsioonides hapniku eraldumise kiirust õhusurve abil. Aga ikkagi täiega lahe tund oli. Ja tegime veel mingit katset, kus igast grupist üks on "ensüüm" ja peab silmad kinni tikke pooleks murdma 10 sekundi jooksul. Alguses niisama ja siis ilma pöialdeta, kuna "ensüüm on mutanteerunud". :D 

U.S. Governmentis varem igaüks istus sinna, kuhu tahtis ja ikkagi mingid kohad kujunesid välja, aga õpetajale ei sobinud ja pani ise paika, kuhu keegi istuma peab. Ja seal klassis on nii, et keskel on lauad, kuhu kaks tükki kõrvuti saavad istuda, klassi taga on kolm kõrget lauda, kus istud nagu baaripuki laadsete kõrgete toolide peal ja külje peal seina ääres on veel kolm tugitooli, millel on see väike laud, mille saad külje pealt ette tõmmata. Ja õpetaja pani mind sinna istuma, nii et nüüd alati seal tunnis istun tugitoolis, päris mõnus, eks?

Kooris õpime nüüd ametlikult jõululaule. Tegelikult polegi nii vara, sest praegu Fall Break, novembris on veel Thanksgiving ehk nädal aega kooli pole ja detsembri keskel juba kontsert. Veerandi viimases kooritunnis tegime karaoket, youtubes neid karaokeversioone peaaegu kõikidest (inglisekeelsetest) lauludest ju, ja päris mõnus oli. Üks tüdruk on superhea häälega ja laulab megahästi. Kui karaokes laulda näiteks Beyoncé või Adele laule, siis enamus inimeste puhul on ikka aru saada, et laulab küll hästi, aga päris sellele tasemele ei ulatu, aga tema laulis neid nii, nagu polekski midagi erilist, vahepeal veel lollitas, naeris ja tantsis, ja kõik teised kuulasid ja nautisid nagu kontserti. :D

TV Productioni tunnis vaatasime klippi, kus kuulutati välja, et Bob Dylan võitis Nobeli kirjanduspreemia ja vaatasime videot, kus on kokku pandud 10 tuntumat Bob Dylani laulu. Ja just siis tuli kõlaritest teade, et meil on maavärina hoiatus. See oli muidugi lihtsalt harjutus, mitte päris häire. Aga igatahes siis pidid kõik põrandale minema ja käed pea peale panema ja nii me seal istusime, laua all, tuled kustus, taustaks Bob Dylani laulud.. Peale seda hakkas veel tuletõrjealarm tööle, pidime ka evakueerimist harjutama ja läksime kõik õue.

Pühapäeval sõitsime kuskile umbes kahe tunni kaugusele ühele festivalile, aga kohale jõudes hakkas sadama ja ilm läks päris jubedaks. Meil oli ainult üks vihmavari ja siis jooksime seal ühe telgi alt teise telgi alla. :D Vihm oli täiega tugev ja kõik maa ujus. Me ise olime ka läbimärjad, aga vähemalt õhk oli üsna soe. Peale seda ekstreemi peatusime Lisa õe juures, kes seal lähedal elab. Lisa õel on 4 last ja kolm neist on suht väikeste vanusevahedega, kõik tunduvad kuskil 4-7 aastased, ma täpselt ei tea. Nad kohe tirisid mind oma mängutuppa ja päris lahe nendega. Ma olen mingi suuremat sorti lastemagnet Lisa perekonnas. :D

Esmaspäeval oli Lisal ka vaba päev ja käisime šoppamas ja niisama toimetasime, mis vaja teha. Ükskord ostsime ühelt aiamüügilt riiuli ja nüüd värvisin selle valgeks. Kui teine kiht ka peal ja kõik valmis, siis paneme selle riiuli mu tuppa seina. Üldiselt selline rahulik olemine praegu. Lisa käib tööl ja mina saan vaheaega nautida. Ilmad on veel soojad, 21-25 kraadi üldiselt, aga juba sügisene. Mina olen rahul! :)

Teel koolist koju (tulen tavaliselt koolibussiga ja saan jalutada ühe tänavavahe)
Bioloogia :D
Siit isegi natuke näha, kuidas vihma kallas
Päris Super Marioooo
Paneks ka vennale korvi pähe, kui tüütuks muutub :D
Enne ja pärast :)